
Vandaag hebben we een artikel dat je niet zo snel op ons blog zou verwachten, maar waar veel woningeigenaren inmiddels toch aan denken: het beleggen in woningen. Op zich is het, het logische gevolg van de spaarrente die steeds lager wordt. Bij diverse banken is het rentepercentage inmiddels al onder de 1% gedaald! Natuurlijk zijn er nog wel meer manieren om je vermogen te laten groeien (bijvoorbeeld door te beleggen in aandelen), maar de beurs is niet voor iedereen weggelegd. Het beleggen brengt immers bepaalde risico’s met zich mee en vereist behoorlijk veel expertise om het vak goed uit te kunnen oefenen. Beleggen in woningen is dan ook voor veel mensen een ‘veiliger’ alternatief. Maar wat komt er dan zoal op je af?
Manieren om in woningen te investeren
Je kunt op allerlei manieren in vastgoed investeren, dat kun je doen door van bepaalde fondsen aandelen te kopen, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf steeds een woning erbij te kopen en deze te verhuren om op die manier inkomsten te vergaren en tegelijkertijd vermogen op te bouwen.
Klein beginnen
Denk niet dat je gelijk tonnen nodig hebt om in woningen te beleggen. Er zijn namelijk ook zat kleine woningen op de markt zoals studentenkamers of tweepersoons appartementen. Ook zijn er kleine vakantiehuisjes die je tegen een heel aardig bedrag kunt kopen op kunt knappen en vervolgens kunt gaan verhuren. Kortom, er zijn enorm veel mogelijkheden als je gaat investeren in vastgoed.
De juridische kant
Voordat je nu enthousiast op zoek gaat naar mogelijkheden om te beleggen in woningen, is het verstandig om na te gaan wat er op juridisch vlak op je afkomt als je dit gaat doen. Als verhuurder heb je namelijk de nodige rechten en plichten, hierdoor hebben huurders over het algemeen een vrij sterke positie. Bovendien komen er ook nog allerlei fiscale zaken op je af als je meerdere huizen bezit. Een goed gesprek met onder andere een financieel adviseur is dus absoluut een aanrader!
Onderhoud aan de woningen
Wees je er ook van bewust dat wanneer je een woning koopt en besluit om deze te verhuren (om op die manier inkomsten uit zie investering te halen) je ook moet zorgen voor goed onderhoud aan de woning. Gaat de CV-ketel bijvoorbeeld kapot, dan moet hij op jou kosten worden vervangen of gerepareerd worden. En zo zijn er nog tal van andere zaken waarvoor jij financieel op moet draaien en waar je dus een financiële buffer voor moet opbouwen.
Risico’s
Wanneer je besluit om je geld in woningen te stoppen en op die manier je vermogen te laten groeien, is het van groot belang dat je stilstaat bij een aantal risico’s. Zo zul je bijvoorbeeld de hypotheek van alle woningen waarin je geïnvesteerd hebt maandelijks moeten betalen. Ook als een of meerdere van je woning leegstaat omdat je geen huurder kunt vinden. Een ander risico waarbij je misschien niet gelijk stil zult staan, is het feit dat de huizenmarkt soms behoorlijk hard kan dichtklappen en daarmee de waarde van je investering dus ook flink kan verdampen.
Voorbereiding is belangrijk
Al met al moet je dus afvragen of het investeren in woningen daadwerkelijk bij past. Want hoewel veel mensen deze vorm van beleggen als ‘vrij veilig’ bestempelen, zitten er wel degelijk een aantal risico’s aan vast. Informeer jezelf daarom goed, ga het gesprek aan met onder andere een financieel adviseur en besluit dan of je er eventueel voor open staat om de stap te zetten om in huizen te investeren.
Tenslotte hebben we nog een video voor je gevonden waarin je ziet dat het geheel zelf kopen van een woning niet de enige mogelijkheid is om in vastgoed te investeren.